Alla kan kompostera, inte bara villaägare. Nya Urban Garden från GreenLine omvandlar ditt köksavfall till näring, helt utan dålig lukt. Läs mer www.greenline.eu

Kompostera i lägenhet eller husvagn!

Alla kan kompostera, inte bara villaägare. Med kompost för hushållsavfall minskar du hushållets avfall samtidigt som balkong- och trädgårdsväxter får näring av bästa kvalitet. Och du kan kompostera även om du bor i lägenhet. Nya Urban Garden omvandlar ditt köksavfall till näring, helt utan dålig lukt.

Den här typen av kompostering kallas Bokashi och går ut på att bakterier och mikroorganismer gör jobbet med att omvandla matavfall till näring för balkonglådor och krukor. Matavfallet läggs i en behållare som kan förvaras under vasken. Kompostströ Urban Garden ser till att hålla komposten i balans och mikroorganismerna börjar omedelbart att göra sitt jobb. Det startar en så kallad fermenteringsprocess i komposten som sker utan syre och därmed inte skapar dålig lukt.
Nedbrytningsprocessen pågår under ett par veckor och under tiden tappas behållaren enkelt på lakvatten genom tappkranen. Späd det näringsrika lakvattnet med vanligt vatten och använd till krukväxterna eller i trädgården.

När behållaren är full och har stått i två veckor kan den lämnas orörd, gärna skyddad i en hink. Är det växtsäsong går det bra att gräva ner nyttigheterna direkt i rabatten.

Har du tillgång till trädgård, i en koloni eller på villa- eller radhustomt, är det lika enkelt att kompostera. Fundera på vilka behov du har, hur stor familj eller trädgård du har och välj kärl därefter. GreenLine har komposter i olika storlekar och med olika isolering, för enbart trädgårdsavfall eller för hushållsavfall.

För enbart trädgårdsavfall finns Garden Easy 300 liter, en kompost som också lämpar sig väl för efterkompostering. Enkel att tömma genom sidolucka och monteras lätt utan verktyg.

Övriga komposter fungerar för både trädgårds- och hushållsavfall – välj modell som passar just dina behov. De är isolerade för att hålla nedbrytningsprocessen igång också under kallare perioder. Den välisolerade Master Plus kan hålla en kompost i balans aktiv ända ner till -25 grader.

Tänk på att en del kommuner i landet har anmälnings- eller tillståndsplikt för kompostering av hushållsavfall, så kolla vad som gäller i din kommun innan du sätter igång.

Du hittar fler filmer om Urban Garden här: https://www.youtube.com/user/miljocenter/videos