Urban Garden!

Kompostering för tankarna till villa- och radhusägare som gör mat- och trädgårdsavfall till näring för trädgårdens växter. Men tack vare nya Urban Garden kan alla kompostera hemma, även de som bor i lägenhet – enkelt och helt utan dålig lukt.

Produktchef Kerstin Finnman förklarar hur det fungerat, på några minuter är du igång med ditt eget kretslopp:

– Den här typen av kompostering kallas ofta Bokashi och går ut på att bakterier och mikroorganismer gör jobbet med att omvandla matavfall till näring för balkonglådor och krukor. Matavfallet läggs i en behållare som kan förvaras under vasken. Kompostströ Urban Garden ser till att hålla komposten i balans och mikroorganismerna börjar omedelbart att göra sitt jobb. Tack vare att det startar en fermenteringsprocess i komposten, blir det heller ingen dålig lukt. Det kan lukta lätt av jäst och lite sött bara, men inte ruttet.

– Processen pågår under ett par veckor och under tiden ska behållaren tappas på lakvatten genom tappkranen. Det lakvattnet är fullt av näring. Spä det med vanligt vatten och använd hemma till krukväxterna eller i trädgården. När behållaren är full och har stått i två veckor kan den lämnas orörd, gärna skyddad i en hink. Är det växtsäsong går det bra att gräva ner nyttigheterna direkt i rabatten.
– Du kan också skapa en alldeles egen ”jordfabrik” både ute och inne, genom att blanda de fermenterade matresterna med jord i till exempel en säck. Spara blandningen till den ska användas, tipsar Kerstin Finnman.

 

Du hittar din Urban Garden här!